Dušan Radović

Dušan Radović bio je poznati srpski pjesnik, pisac i novinar, te TV-urednik. Rođen je u Nišu 1922. godine. Zbog prirode očevog posla preselio se s porodicom u Suboticu. Tamo je 1931. godine napisao svoju prvu pesmu. 1934. godine počeo je da objavljuje svoje prve pesme za decu u listu "Železnički venac" te u dnevnom listu "Vreme".

1936. godine porodicu je pogodila tragedija, njegova sestra Desanka se udavila. 1938. porodica Radović preselila se u Beograd. 1946. Dušan Radović je odustao od fakulteta i zaposlio se. Već sledeće godine postao je glavni urednik lista "Pionirske novine" i tada počinje profesionalno da piše literaturu za decu.

1960. postao je urednik Programa za decu Televizije Beograd. Vodio je emisije "Na slovo, na slovo", "Laku noć, deco" i "Smešne reči". 1970. godine njegova poema "Če, tragedija koja traje" izlazi u Njujorku, a za tekst istoimene predstave dobija nagradu Sterijinog pozorja. 1973. godine Radović je pokrenuo časopis "Poletarac".

Njegova dela prevođena su na mnoge poznate svetske jezike. Poznate nagrade koje je Radović dobio za svoj književni rad su nagrada Neven, nagrada Mlado pokolenje, nagrada Zmajeve dečje igre i mnoge druge. Dobio je diplomu Međunarodne organizacije za dječju književnost Hans Christian Andersen.

Najpoznatija dela ovog autora su zbirke pesama "Poštovana deco", "Smešne reči", "Pričam ti priču", "Vukova azbukaŽ", "Zoološki vrt" i mnoge druge. Uz njih Radović je objavio i knjige aforizama "Beograde dobro jutr 1, 2 i 3".

Radović je umro 1984. godine u Beogradu.

Poziv na putovanje, Dušan Radović

"Poziv na putovanje" je zbirka pesama i priča Dušana Radovića. Podeljena je u četiri celine: "Poziv na putovanje", "Bio jednom jedan lav", "Raspevana slova" i "Priče za laku noć". Prve dve celine imaju formu bajki za laku noć, jer kroz šaljive i avanturističke likove i radnje, prenose duboku poruku. Jedna od njih se nalazi u prvoj pesmi "Zamislite". Kađa je razbojnik, znači, suprotno … [više]

Plavi žaket, Dušan Radović

"Plavi žaket" je zbirka priča i pesama koja se sastoji od šest delova. Prvi deo je ciklus od osam priča o izmišljenom junaku Mikiju-Likiju koji tokom života doživljava neverovatne avanture. Miki-Liki je sanjar, skitnica, osoba koja čvrsto veruje u ispunjenje svojih snova, nosi ime deteta i manire odraslog čoveka, što nam govori da čovek u nečemu nikad ne odraste. Kroz život su mu … [više]