Anto Staničić

Anto Staničić je jedan od poznatijih pisaca dečijih knjiga iz druge polovine dvadesetog veka. Rođen je 1909. godine u Boki Kotorskoj u gradu Tivtu.

Nadahnuće za svoje knjige je nalazio na obalama Jadranskog mora, među svojim zemljacima koje je smatrao veoma hrabrim ljudima. Ugledao se na svog dedu Peru, mornara. Uglavnom je pisao o svom zavičaju i mornarskom životu jednostavnih i plemenitih ljudi. Većinu svog života proveo je u Beogradu.

Njegova prva knjiga "Priče na granici istine", je objavljena 1951. a druga, "Mali pirat", pet godina kasnije. Inspiraciju za ovo delo našao je u istoriji stare Boke, želevši da nam kroz nju prenese svoje uspomene iz detinjstva na poštene i dobre ljude iz svog zavičaja.

Prema istraživanju sprovedenom među učenicima osnovnih škola širom Srbije, školarci četvrtog razreda najviše čitaju Malog pirata.

Ostala poznata dela: "Ratni brod", "Velika sultanija", "Bambusov štap”, "Tamo gde se talasi razbijaju”, "Kojim putem Afrikanče”.

Dobio je književnu nagradu politikinog zabavnika za roman "Galebovo gnezdo” 1980. godine, i povelju i nagradu Zmajevih dečijih igara 1991. godine

Preminuo je 1991. godine.

Mali pirat, Anto Staničić

"Mali pirat" je roman za decu Ante Staničića. Radnja se odvija u osamnaestom veku, kada su morima harali gusari. U romanu je oslikan život bokokotorskih pomoraca i njihovih narodnih običaja. Od nekolicine tih običaja ističe se onaj da otac mora prvi čestitati sinu venčanje, a da mladić pre ženidbe mora u dvorištu zasaditi masline. Iako se čitaoci upoznaju prvo sa Ilkom, glavni junak ove … [više]